Odpovedať: Možný požiar pri nabíjaní

• Peter Ondráš

Člen
    22. januára 2024 o 15:30

Chcel by som sa opýtať niekoho kto sa vyzná v elektroinštalácii, na možné riziká vzniku požiaru pri nabíjaní. V noci z piatka na sobotu u priameho suseda zhoreli dve autá v garáži, kamerové záznamy neukázali pohyb žiadnej osoby alebo auta v okolí garáže v sledovanom čase (kontroloval som hodinu pred požiarom) a jedno z áut bolo elektrické.

Niektoré informácie nemám ešte potvrdené, preto zatiaľ vo všeobecnosti – nemal wallbox, mal prenosnú nabíjačku do bežnej zásuvky.

Môže vzniknúť požiar tak, že ak je použitá zásuvka chránená ističom nejakej hodnoty a zároveň je na rovnakom ističi zapojené ešte niečo (teoretizujem, napr. nejaké studňové čerpadlo), môže nastať situácia, že ak sa náhle súčet ampérov spotrebičov naraz použitých za tým istým ističom, že sa nevypne istič, ale začne horieť?

Ak je ten môj teoretický predpoklad správny, je riešením príprava zásuvky so samostatným ističom? Alebo ešte lepšie samostatná inštalácia wallboxu s vlastným ističom a ideálne aj s vlastným elektromerom a smart ovplyvňovaním spotreby nabíjania?

Ďakujem.