Moja výroba elektriny cez fotovoltiku v roku 2024

• Moja výroba elektriny cez fotovoltiku v roku 2024

pridané Michal Chabada na 7. júna 2024 o 15:54

Zakladám nové diskusné vlákno pre podelenie sa o štatistiky za (skoro) prvý polrok 2024.

Tento rok nabíjam oveľa častejšie doma (máme dve EV), lebo minulý rok mi prepadlo dosť MWh, takže teraz ideme naplno zo slnka. Vyrobené 3,6 MWh a spotrebované 3,3 MWh. V máji prvýkrát vyrobené nad 1MWh. Ako ste na tom vy?

Dušan Machut odpovedal pred 5 mesiacov, 3 týždňami 8 Členovia · 8 Odpovede
  • 8 Odpovede
  • František Plecho

Člen
    7. júna 2024 o 15:59

U mna to tento rok vyzera na tesnotku v pomere vyroba/spotreba. Asi predsa nejaku tu MWh budem dokupovat. Enyaq nabijame cca kazdy 2-3. den v rezime 50-80%.
    Chcelo by to este par panelov, ale uz mam plne stringy. Asi nacase vymenit menic za vacsi.. len co na to distribucia? :)))

• Peter Ondráš

Člen
    7. júna 2024 o 16:01

V máji vyrobené 1,4 MW, zúčtovacie obdobie mám 7/2023-6/2024, už naisto naplním kapacitu virtuálnej batérie (6 MW u SSE, k 31.5.2024 mám podľa dát zo SSD 5,44 MW vo virtuálke).

Vďaka tomu a nízkej cene za distribúciu sa neobmedzujem pri nabíjaní áut len na slnko, ale idem kedykoľvek.

• Stanislav Chovanec

Člen
    7. júna 2024 o 16:39

Ja využívam virtuálnu batériu pre elektromobily, a tento mesiac očakávam prvú faktúru od ZSE v hodnote 12 eur (za program). Žiadne poplatky navyše za nabité kWh, žiadne distribučné poplatky. Nabíjal som verejne pritom 275 kWh. A pár krát cez víkend aj doma zo slniečka.

• Richard Rosa

Člen
    7. júna 2024 o 17:19

U mna je hlavny problem v tom, ze mame jedno EV a to je cez den vzdy prec, takze vieme dobijat nieco malo so slnka a baterie pred vecerom a potom cez vikend ak je dost slnka a sme doma… To ale nie vzdy staci. Pri nasej vychodo-zapadnej 7,4 kWp FVE sme za maj vyrobili 0,7 MWh, na streche zostalo cca. 150-200 kWh.

Chcelo by to dve EV-cka, to si ale nemozeme dovolit. Alebo prikupit velke bateriouve ulozisko, len neviem ci by to bolo financne rentabilne…

• František Plecho

Člen
      7. júna 2024 o 18:16

To bude asi hlavny problem vacsiny domacnosti. Ja mam zase uplne opacny rezim, praca z domu, rano deti do skoly, fitko, potom auto cely den doma, vecer nejaky obchod, kruzky. Cize idealny stav 🙂 Kludne nabijem z 50 na 80% cisto zo slnka.

• Jakub Gibala

Člen
    7. júna 2024 o 19:08

U nás za prvých 5 mesiacov z 5,14 kWp elektrárne panely východ a juh. Spojnosť 🙂

• Martin Mrva

Člen
    7. júna 2024 o 21:59

My máme výrobu 2336,44 kWh, ale mám obmedzenú výrobu na meniči. Dúfame že už tento rok nám pribudne EV a pôjdeme 70% roka len na elektriku z FVE. Ešte nás tento mesiac čaká výmena plynového kotla za tepelné čerpadlo a ku koncu roka vrátim plynomer 😀

• Dušan Machut

Člen
    8. júna 2024 o 6:32

My sme tento rok už viac vyrobili ako spotrebovali, máme 10kWh batériu, aj virtuálnu batériu, takže celoročne fungujeme “zo slnka”. To čo v zime spotrebujeme zo siete, v lete z prebytkov vrátime, takže pri ročnom zúčtovaní platíme iba distribučné poplatky za čerpanie z virtuálnej baterky. Maximálna spokojnosť.

Ak chcete odpovedať, prihláste sa.